Ga je voor het eerst een studentenkamer, appartement of woning huren? Dan ontkom je er niet aan, het tekenen van een huurcontract. In zo’n huurovereenkomst staan alle afspraken tussen jou als huurder en je huisbaas (verhuurde partij). Denk hierbij aan de huurprijs, betaaltermijn en opzegtermijn.

Wat staat er in een huurcontract?
 1. Jouw persoonsgegevens en de gegevens van de verhuurder
 2. Huurprijs met hierbij vermeld of dit inclusief of exclusief gas, water, elektriciteit, servicekosten en belastingen is
 3. Borgsom en wanneer deze moet worden betaald
 4. Het adres van de kamer of woning en een eventuele beschrijving
 5. Of het gaat om een gemeubileerde woning of niet
 6. De ingangsdatum van de huurovereenkomst en wanneer de sleuteloverdracht is
 7. De minimale duur van de huur en opzegmogelijkheden
 8. Regels rondom betalingsverplichting
 9. Of de huur verhoogd mag worden en wanneer
 10. Huidige staat van de kamer of woning en hoe het zit met onderhoud
 11. Huisregels die nageleefd moeten worden
 12. En uiteraard een handtekening van beide partijen, vaak ook onder elke pagina een paraaf
Aanvullingen op huurovereenkomst

Uiteraard kan het zo zijn dat er aanvullende regels gelden voor de huurder. Ook deze moeten dan opgenomen worden in het huurcontract. Voorbeelden hiervan zijn het wel of niet mogen laten logeren van iemand, of huisdieren zijn toegestaan en hoe het zit met de eventuele gemeenschappelijke ruimtes. Zorg er als huurder altijd voor dat je goed op de hoogte bent van alle regels en voorwaarden zoals ze staan in de huurovereenkomst. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan als je kat bijvoorbeeld niet welkom blijkt te zijn.

Voorbeelden van huurcontracten

Om je een idee te geven hoe een huurovereenkomst eruit ziet kan je hieronder een aantal voorbeeld huurcontracten downloaden. Het zijn slechts voorbeelden, het kan dus zo zijn dat het huurcontract dat je krijgt van de verhuurder er iets anders uitziet.

Extra tip: Laat je niet verrassen en lees je goed in voordat je een huurcontract tekent. Op zoek naar een kamer of huurhuisje? Start hier je zoektocht en schrijf je in bij verschillende kamersites en woningplatforms.